SUSH

SUSH is a sushi shop in the Bank Arcade, Hobart, created in close collaboration with the client, his staff, and a team of specialists and craftspeople. SUSH celebrates the ‘art’ of sushi, craftsmanship, imperfection, light and shadow, drawing from Japanese traditions. Its tiny 34m2 floor plan is counterbalanced with a generously open corner.

At once a renewal and a deepening of our roots […] To me the project was about considering inputs and outputs. I looked at it as a machine of sorts, with a specific function that would determine the form. There was an opportunity to enhance the culture and community around the business.
— David Painter, Director of SUSH

SUSH features natural and durable materials selected to age and wear gracefully.

This approach provides a counterpoint to the ‘short-termism’ of typical franchise outlets that often adopt ‘bright and shiny’, short-lived materials.

SUSH-Adam-Gibson-Photo-13.jpg

The project’s success is due to a rigorous process of designing, prototyping and testing in continual consultation with the client and staff. The client’s investment in quality design and strategic thinking has proven to be a commercial success, with increased efficiency and lower operational costs. It is a place of curiosity and intrigue, and has been positively received by staff, customers and the local community.

 
 
 
 

Location: Hobart CBD, Tasmania, Australia

Completed: 2018

Project Team

Architects: Core Collective Architects with Christopher Clinton Architect

Our Team: Ryan Strating, Emily Ouston, Erica Proud

Builder: Construction3

Kitchen Fabrication: CKB Solutions

Building Surveyor: Lee Tyers Building Surveyors

Mechanical Engineer: Ian Loney Mechanical Consultant

Kitchen Refrigeration: Trent Refrigeration

Lighting Consultant: Southern Lighting

Structural Engineer: Gandy and Roberts Consulting Engineers

Architectural metal fabrication: Wellington Steelworks & Allports

Furniture Designer: Scott Van Tuil

Graphic Designer: Atomic Blender

CNC machining and pattern maker: Formspace

Metal casting: APCO Engineering

Metal finishing: Christopher Clinton

Charred timber feature wall: Christopher Clinton & David Painter

Feature timber elements: Christopher Clinton

Plumber: Polonowski Plumbing

Geotechnical Engineer: Geo Environmental Solutions

Photographer: Adam Gibson Photographer 

Sustainable Initiatives

Large corner opening for natural ventilation and reduced energy usage and costs.

Natural and durable materials (locally-sourced where possible).

Recycled plastic stool.

eWater water-based cleaning system.

 

SIMILAR PROJECTS